Ο εργασιακός χώρος δεν είναι πάντα ο καλύτερος. Κάποιες φορές το γραφείο μπορεί να είναι αρνητικά φορτισμένο. Λοξές ματιές, μουρμουρητά αντί για καλημέρα, κουβέντες πίσω από την πλάτη και πάει λέγοντας, οπότε έχεις μια διαρκώς προβληματική κατάσταση στα χέρια σου και κατ’ επέκταση μια δύσκολη επικοινωνία.

Πολλές φορές, όλο αυτό μπορεί να προκύψει από ένα μόνο άτομο. Ένας άνθρωπος, μόνος του, είναι ικανός να διαταράξει την ισορροπία και να χαλάσει ένα εταιρικό κλίμα.

 

Τι δημιουργεί αυτό το κλίμα;

Το εκάστοτε κλίμα δημιουργείται από τον κόσμο που εργάζεται σε ένα τμήμα της εταιρείας ή και σε ολόκληρη την εταιρεία, ανάλογα με το μέγεθος της. Κάθε εταιρεία είναι σαν μια μικρογραφία του κόσμου. Συνήθως κάποιο άτομο σε θέση ισχύος θα συμβάλλει ενεργητικά σε αυτό. Δεν παύει, όμως, να παραμένει ένα κλίμα ευμετάβλητο και άμεσα επηρεασμένο από την ιδιοσυγκρασία, τα πιστεύω και τις αξίες των ατόμων που εργάζονται εκεί. Τι μπορεί να χαλάσει αυτό το κλίμα; Υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να χαλάσουν το εσωτερικό κλίμα μιας εταιρείας. Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες.

Ανά διαστήματα συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις και αλλαγές στο γραφείο που το διαμορφώνουν και αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο. Άλλοτε βελτιώνεται και άλλοτε χειροτερεύει.

 

Τι μπορεί να χαλάσει το κλίμα στο γραφείο;

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να χαλάσουν το εσωτερικό κλίμα μιας εταιρείας. Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες.

 

Μεγάλες επιχειρήσεις

Κάθε εταιρεία, άσχετα με το μέγεθος της, ανανεώνει το προσωπικό της ανά κάποιο διάστημα. Κάποιοι απολύονται, κάποιοι παραιτούνται και άλλοι αναβαθμίζονται ή αλλάζουν τμήμα. Με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρές εταιρείες, αυτό συμβαίνει παντού.

Κάθε νέο άτομο, το οποίο έρχεται, φέρνει νέες ιδέες, άλλες πεποιθήσεις και άλλες αξίες. Αν οι αξίες του δεν ταιριάζουν με τις εταιρικές αξίες ή με τις αξίες των περισσότερων ατόμων της ομάδας, τότε δημιουργείται ένα ρήγμα. Εμφανίζεται κάποιος που μπορεί να αμφισβητήσει τον τρόπο λειτουργίας όλης της ομάδας. Ξαφνικά, υπάρχει αμφισβήτηση και ένταση. Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και αν το άτομο που φέρνει μια διαφορετική άποψη έχει δίκιο, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, γιατί η άποψη φέρνει την αλλαγή και η αλλαγή πάντοτε μας δυσκολεύει.

Άλλες φορές, αλλαγές από την πλευρά της διοίκησης φέρνουν στη διαχείριση κάποιον που θεωρεί ότι έχει έναν διαφορετικό και ίσως καλύτερο τρόπο να χειριστεί τα πράγματα. Και πάλι τίθεται θέμα αξιών, καθώς ένας μόνο άνθρωπος έρχεται ενάντια σε ολόκληρα τμήματα ή υποομάδες της εταιρείας, προσπαθώντας να αλλάξει τα πράγματα. Είναι λογικό όλο αυτό να δημιουργεί εντάσεις, διαφωνίες, τσακωμούς και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και απεργίες.

 

Μικρές επιχειρήσεις

Στις μικρές επιχειρήσεις τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όταν σε μια επιχείρηση υπάρχουν τέσσερις με πέντε υπάλληλοι, είναι λίγο δύσκολο να προκύψουν τα παραπάνω προβλήματα. Εδώ παρουσιάζονται συνήθως προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στους συνεταίρους. Η ρήξη και η ένταση προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τη διαχείριση της εταιρείας.

Παρεξηγήσεις, λάθος χειρισμοί, εντάσεις, προσωπικά προβλήματα, μειωμένη οικονομική κίνηση. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ένταση και διαμάχες σε μια μικρή εταιρεία.

 

Κακή ή ελλιπής επικοινωνία

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Η κακή ή η ελλιπής επικοινωνία. Είτε σε μεγάλες είτε σε μικρές εταιρείες είτε ανάμεσα στους ιδιοκτήτες είτε ανάμεσα στο προσωπικό, τα περισσότερα θέματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει συνεννόηση. Συνήθως, τα άτομα του προσωπικού διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους, λόγω φόβου δυσμένειας ή ακόμα και απόλυσης. Έτσι φτάνουν στο σημείο που δεν μπορούν να εργαστούν φυσιολογικά και να αποδώσουν.

Αντίστοιχα, από την πλευρά της η εταιρεία αδυνατεί ή δεν έχει τη διάθεση να ακούσει τις απόψεις των εργαζομένων και λειτουργεί έτσι όπως θέλει, αγνοώντας οτιδήποτε άλλο.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε πραγματική επικοινωνία. Αν οι δύο πλευρές (όποιες και αν είναι αυτές) κάθονταν και συζητούσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έψαχναν λύσεις για αυτά.

Οι περισσότερες εταιρείες θα είχαν αποφύγει τα περισσότερα προβλήματα και θα είχαν βγει από δύσκολες καταστάσεις πολύ γρηγορότερα, εφ’ όσον υπήρχε η διάθεση για επικοινωνία και επίλυση των προβλημάτων. Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη καλή θέληση, όρεξη
για συζήτηση, ανοιχτό μυαλό και λίγο χρόνο για να ακούσεις μια διαφορετική άποψη.