Φαντάσου ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι είναι εστιασμένοι στην εξέλιξη τους. Ένα χώρο εργασίας όπου ο κάθε υπάλληλος και ο κάθε manager εστιάζει συστηματικά στην προσωπική του εκπαίδευση και κατ’ επέκταση και στην εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρίας.

Έναν χώρο όπου τα trainings δεν είναι απλά η απόδραση της Παρασκευή, ούτε μία καλή ευκαιρία για να βγούμε εκτός γραφείου για δύο ή τρεις ημέρες.

Πως θα σου φαινόταν κάτι τέτοιο; Πόσο θα ήθελες να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Και για ποιο λόγο πολλές εταιρείες δεν προσφέρουν κάτι τέτοιο;

Γιατί οι εταιρείες δεν εστιάζουν στην αποτελεσματική εκπαίδευση;

Ακόμα και τώρα, εν έτει 2024, υπάρχουν πολλές εταιρείες και αρκετοί επιχειρηματίες που θεωρούν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού είναι χάσιμο χρόνου. Ειδικά όταν αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την ειδικότητα του εργαζομένου αλλά εστιάζει στην ανάπτυξη των  μαλακών δεξιοτήτων του.

Συνήθως, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εκπαίδευση του προσωπικού αντιμετωπίζεται ως μία κοστοβόρα και περιττή διαδικασία που δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Η αλήθεια όμως απέχει αρκετά από αυτό.

Αυτό προκύπτει συχνά καθώς πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη του προσωπικού τους μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση τους από την εταιρεία. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Η εταιρεία έκανε μία σοβαρή επένδυση στην εκπαίδευση, μόνο και μόνο για να δει αργότερα το προσωπικό να αποχωρεί από την εταιρεία για κάποια άλλη θέση, με περισσότερες απολαβές.

Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης

Εδώ πρέπει να απομυθοποιήσουμε κάποιες καταστάσεις για να δούμε το τοπίο καθαρότερα. Η εκπαίδευση του προσωπικού, δεν είναι κάτι που γίνεται για να του κάνουμε χάρη. Ένας υπάλληλος είναι οργανικό κομμάτι μίας επιχείρησης. Για να μπορέσει μία επιχείρηση να παραμείνει on top of things, χρειάζεται συστηματική εξέλιξη. Αυτό δεν αφορά μόνο τα ηλεκτρονικά μέρη της επιχείρησης, όπως υπολογιστές και συστήματα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Συνεπώς, η εκπαίδευση, είναι ένα μέσο για την επιχείρηση. Ένας τρόπος για να παραμείνει κερδοφόρα. Ειδικά με τα δεδομένα της εποχής, με την εξέλιξη της τεχνολογία να καλπάζει, και την μία έρευνα να αλλάζει τα δεδομένα μετά την άλλη, δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Η αναβάθμιση μίας επιχείρησης είναι αναγκαία.

Φαντάσου λοιπόν, μία επιχείρηση με τεχνολογία αιχμής αλλά με προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να χειριστεί αυτή την τεχνολογια. Ή μία εταιρεία που δεν έχει εστιάσει στην κατάλληλη εκπαίδευση διοίκησης ή παρακίνησης του προσωπικού.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η εκπαίδευση δεν είναι αυτοσκοπός για τον εργαζόμενο. Ούτε η ανταμοιβή του. Η εκπαίδευση θα τον βοηθήσει να μείνει παραγωγικός και φυσικά, αυτή η παραγωγικότητα πρέπει να ανταμειφθεί. Άρα με την εκπαίδευση του εργαζόμενου, είναι απαραίτητη η οικονομική αναγνώριση της προσπάθειας του. Αλλιώς θα προκύπτει συχνά το φαινόμενο που αναφέραμε παραπάνω.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε επιχειρηματίας όμως, είναι ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

Για ποιο λόγο είναι αναγκαίες οι Μαλακές δεξιότητες

Προσωπικά βρίσκω αυτόν τον τίτλο σχετικά αδύναμο. Δεν υπάρχει τίποτα μαλακό στο να είσαι ευέλικτος στην νοοτροπία και ικανός να προσαρμόζεσαι σε κάθε νέο δεδομένο και κατάσταση. Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση των αναγκών του πελάτη σου, θα σου φέρει περισσότερα χρήματα. Η εστίαση στα θετικά και στις λύσεις, αντί στα αρνητικά και τις δυσκολίες, θα σου προσφέρει πνευματική αντοχή και ανθεκτικότητα.

Αυτές δεν είναι μαλακές δεξιότητες, είναι δεξιότητες κάποιου που όχι μόνο θα επιβιώσει αλλά θα θριαμβεύσει σε κάθε περιβάλλον και κάθε κατάσταση. Τέτοιο προσωπικό χρειάζεται μία εταιρεία, και τέτοια νοοτροπία.

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Αποτελεσματική επικοινωνία, θετική νοοτροπία, διαχείριση αντιρρήσεων, βελτιωμένες πωλήσεις, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, στοχευμένες ερωτήσεις.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένας άνθρωπος. Που θα τον βοηθήσουν να προσαρμόζεται εύκολα στις καταστάσεις και να μην κολλάει σε κάθε κρίση που προκύπτει.

Στην The F Mind, πιστεύουμε σε μία εξελιγμένη πραγματικότητα όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν αναπτυγμένες αυτές τις δεξιότητες. Που μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πιστεύουμε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων, με τις εξελίξεις να καλπάζουν, είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μία επιχείρηση και να θριαμβεύσει, απέναντι στις αντιξοότητες της αγοράς.

Εσύ, είτε είσαι εργοδότης, είτε είσαι υπάλληλος, θα μείνεις πίσω;

Δες, άκου και νιώσε την αλλαγή!