Καμία κατάσταση δεν μπορεί να σε επηρεάσει από μόνη της. Οι καταστάσεις είναι ακριβώς αυτό. Kαταστάσεις. Τον έλεγχο τον έχεις πάντα εσύ. Επίσης, το θετικό ή αρνητικό πρόσημο της κάθε κατάστασης το βάζεις εσύ.

Και πριν σοκαριστείς από την παραπάνω δήλωση να σου πω ότι αυτό αφορά οποιαδήποτε κατάσταση στη ζωή σου, είτε επαγγελματική, είτε προσωπική. Ο τρόπος που αφήνεις τις καταστάσεις να σε επηρεάσουν είναι αλληλένδετος με τις πεποιθήσεις σου. Σε επηρεάζουν θετικά γιατί νιώθεις ότι έχεις την δυνατότητα να τις διαχειριστείς. Σε επηρεάζουν αρνητικά γιατί κάποια περιοριστική πεποίθηση σε σταματάει από το να δώσεις το 100% των ικανοτήτων σου.

Τώρα θα μου πεις «Μα είναι δυνατόν να έχω τον έλεγχο σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου;» Και γιατί να μην είναι; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παλέψεις με θηρία αλλά μία κατάσταση στο γραφείο σου ή στο σπίτι σου γιατί να είναι εκτός ελέγχου σου; Αλλά ακόμη κι όταν δεν μπορείς να ελέγξεις μία κατάσταση, μπορείς να κινηθείς και να λειτουργήσεις με τρόπο που να δείχνει ότι την ελέγχεις.

 

Μείνε ήρεμος

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να παραμείνεις ήρεμος πάση θυσία. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αντιδράσεις έντονα όταν αισθανθείς ότι χάνεις τον έλεγχο. Σου πετάνε στο γραφείο μία ατάκα και αυτομάτως θεωρείς ότι είναι μειωτική για την εργασία σου. Απαντάς ενστικτωδώς «καλά είδαμε κι εσένα πως το διαχειρίστηκες» και αυτομάτως κλιμακώνεις μία κατάσταση στην οποία μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις τον έλεγχο.

Τέτοιες παιδικές αντιδράσεις δεν αρμόζουν σε ένα άτομο με αυτοέλεγχο και σιγουριά. Όσο περισσότερο δείχνεις ότι δεν σε επηρεάζουν αυτά που σου λένε, τόσο περισσότερο θα εντυπωσιάζονται οι άνθρωποι γύρω σου. Ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνονται, αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι στο περιβάλλον τους είναι ένα άτομο με σιγουριά.

Στα επαγγελματικά σου, ψάχνεις σίγουρη εργασία ή έναν υπεύθυνο με σιγουριά ή σίγουρους πελάτες. Στα προσωπικά σου θέλεις σίγουρη σχέση ή σύντροφο που εκπέμπει σιγουριά και ασφάλεια. Σαν παιδί, έτεινες να ακολουθήσεις τον γονιό που προσέφερε την περισσότερη σιγουριά. Σιγουριά ίσον ασφάλεια.

 

Δείξε μη λεκτικά την ηρεμία σου

Δείξε την ηρεμία και τον έλεγχο σου με τις κινήσεις σου. Εκτός κι αν είσαι τροχονόμος δεν έχεις λόγο να χτυπιέσαι πάνω κάτω. Έλεγξε το σώμα σου στον χώρο. Απέφυγε περιττές και υπερβολικές  κινήσεις. Όταν λες ότι μιλάς στο τηλέφωνο, δεν χρειάζεται να κάνεις και την κίνηση με το μικρό δαχτυλάκι και τον αντίχειρα σου και όταν περιγράφεις ένα αεροπλάνο, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τα φτερά με τα χέρια σου. Μπορεί να γελάς διαβάζοντας το αλλά είναι αλήθεια.

 

Έλεγξε τη φωνή σου

Ο τόνος της φωνής σου όπως και η ταχύτητα της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Όταν έχεις εκνευρισμό, αμηχανία ή νευρικότητα ο τόνος της φωνής σου ανεβαίνει και την κάνει να βγαίνει πιο τσιριχτή. Επίσης το πιο πιθανό είναι να μιλάς γρηγορότερα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην επικοινωνία για να καταλάβει ότι αισθάνεσαι άβολα. Προσπάθησε όσο μπορείς, να μιλάς αργά και σταθερά. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο, το να μιλάς αργά θα σου δώσει λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτείς τι να πεις ή πώς να αντιδράσεις.

 

Σωστή αναπνοή

Ανάπνευσε σωστά. Σε όλη μας τη ζωή μας μαθαίνουν να ρουφάμε την κοιλιά μας και να αναπνέουμε ψηλά από τον θώρακα αλλά αυτό δεν βοηθάει και πολύ. Όταν αναπνέεις από τον θώρακα, η ανάσα σου βγαίνει κοφτή και αν το κάνεις για πολύ ώρα θα διαπιστώσεις ότι φουσκώνεις και λαχανιάζεις. Μάθε και εξασκήσου να αναπνέεις από το διάφραγμα ή ακόμα καλύτερα από την κοιλιά σου. Η φωνή σου θα βγαίνει πιο αργή και πιο σταθερή και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ηρεμήσει και εσένα αλλά και τους γύρω σου.

 

Μην δίνεις υπερβολικές πληροφορίες

Μην βιάζεσαι να δώσεις πολλές πληροφορίες. Είτε σε παρέα, είτε στη δουλειά σου, πες μόνο όσα είναι απαραίτητα. Πραγματικά υπάρχουν καταστάσεις όπου τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Αν σε ρωτήσουν πως σε λένε, δεν χρειάζεται να πεις πως αποφάσισαν οι γονείς σου να σε πουν αφού τσακώθηκαν με τους παππούδες σου και πόσο πλάκα είχε η βάφτισή σου. Αρκεί να πεις το όνομά σου. Αν μάλιστα μπορείς να το κάνεις με λίγο χιούμορ, ακόμα καλύτερα.

Χαμογέλα

Το χαμόγελο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όσο διατηρείς το χαμόγελο σου, όλοι θα αναρωτιούνται πως έχεις τόση ψυχραιμία και τι μπορεί να ξέρεις που δεν το ξέρουν εκείνοι.