Πόσο χρήσιμο θα σου ήταν να μπορείς γρήγορα και αποτελεσματικά να επικοινωνήσεις, καθώς και να συνδεθείς με τον καθέναν που γνωρίζεις, χωρίς πολύ κόπο και να ασκήσεις θετική επιρροή πάνω του; Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με τον οποιονδήποτε άνθρωπο;

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε μορφής ανθρώπινης διάδρασης είτε σε επαγγελματικό είτε σε φιλικό είτε σε επίπεδο σχέσεων. Κάθε άνθρωπος, που γνωρίζεις, διαχειρίζεται διαφορετικά τις πληροφορίες που εκπέμπεις με το σώμα σου, τη φωνή σου και τις λέξεις σου. Ωστόσο υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία τα οποία μπορούν να απογειώσουν την επικοινωνία σου.

 
Πίστεψε αυτό που λες

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μπορείς να στηρίξεις στο 100% τα λεγόμενά σου. Είτε εργάζεσαι στις πωλήσεις είτε στην υποστήριξη πελατών είτε μιλάς με συγγενείς και φίλους, όσο περισσότερο πιστεύεις αυτό το οποίο προωθείς – προϊόν ή ιδέα, τόσο ευκολότερα θα σε ακούσουν και θα συνδεθούν μαζί σου όσοι σε ακούν. Φαντάσου να εργάζεσαι σε τηλεπωλήσεις και η φωνή σου να μην μπορεί να στηρίξει το προϊόν που προωθείς, επειδή βαριέσαι ή επειδή θεωρείς ότι είναι κακό προϊόν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει αν μιλάς με άτομα του κοντινού σου περιβάλλοντος.

 
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι πεποιθήσεις σου εκφράζονται από το σώμα σου και το πρόσωπο σου, όσο μιλάς, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Όταν πιστεύεις πραγματικά αυτό που λες, αυτό φαίνεται στη χροιά της φωνής σου και στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Ειδικά στην ελληνική γλώσσα που είναι τόσο πλούσια, είναι κρίμα να χρησιμοποιείς αρνητικές ή λάθος λέξεις για να εκφράσεις κάτι θετικό.

Για παράδειγμα, συναντώντας κάποιον τον οποίον έχουμε καιρό να δούμε, μπορεί να πούμε: «Να βρεθούμε καμιά φορά, να πάμε πουθενά, να φάμε τίποτα». Μπορεί εκείνη την ώρα να μην το συνειδητοποιείς, αλλά μόλις έκανες τρεις αρνητικές δηλώσεις σε μία μόνο πρόταση. Μάντεψε ποιος δε θα έρθει ποτέ για καφέ! Μάντεψε ποιανού η επιρροή θα είναι αδύναμη.

 
Υιοθέτησε έναν δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο σκέψης

Καθώς ετοιμάζεσαι να προσεγγίσεις οποιαδήποτε κατάσταση, σκέψου τη δική σου ψυχολογική κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Αισθάνεσαι καλά με αυτό το οποίο πας να κάνεις; Μήπως έχεις παραπάνω άγχος από όσο χρειάζεται; Μήπως είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος ή απογοητευμένος με κάτι άλλο που σου συνέβη; Μήπως έχεις αμφιβολίες ή δεν πιστεύεις αρκετά σε αυτό; Αν ναι, τότε και η προσέγγιση σου θα είναι θυμωμένη ή εκνευριστική, αδύναμη ή αγχωμένη και η επιρροή σου θα είναι ελάχιστη. Σε αυτήν την περίπτωση, έχεις δύο επιλογές.

Είτε αποφεύγεις να προσεγγίσεις κόσμο όταν αισθάνεσαι κατά αυτόν τον τρόπο είτε αλλάζεις τον τρόπο που αισθάνεσαι. Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αισθάνεσαι δημιουργώντας μια συναισθηματική άγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζεις σε κάποια στιγμή της ζωής σου που είχες βιώσει θετικά συναισθήματα και είχες το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μια απλή και βασική τεχνική του NLP, η οποία μπορεί να σου αλλάξει άμεσα τη συναισθηματική σου κατάσταση.

 
Δημιούργησε χημεία ή αλλιώς επικοινωνιακή άνεση

Ίσως σου έχει συμβεί στο παρελθόν να γνωρίσεις κάποιο άτομο και παρ’ όλο που περάσατε ελάχιστο χρόνο μαζί, να αισθάνθηκες ότι το ξέρεις χρόνια ολόκληρα. Αυτό σημαίνει χημεία και μπορεί να ισχύσει ανάμεσα σε δύο άτομα ή ανάμεσα σε ένα άτομο και μια ομάδα ατόμων. Στην πολύ απλή δομή της, η επικοινωνιακή άνεση είναι ουσιαστικά μια χορογραφία ταιριάσματος και καθρεφτίσματος της συμπεριφοράς του ατόμου που έχεις μπροστά σου.

Φαντάσου να συναντηθείς με κάποιο άτομο και οι συμπεριφορές σας να εξελιχθούν σε μια «χορογραφία» συντονισμένων κινήσεων και εκφράσεων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της χημείας και είναι μια αρχέγονη διαδικασία που γίνεται, συνήθως, από ένστικτο. Φαντάσου να μπορείς να το πετύχεις από μόνος σου, κατά βούληση! Έτσι μπορείς να έχεις μέγιστη επιρροή στους άλλους.

 
Δόμησε τον λόγο σου

Άρα, μέχρι στιγμής, πιστεύεις αρκετά στο μήνυμά σου και έχεις φτιάξει μια καλή συναισθηματική κατάσταση. Αφιέρωσες κάποια λεπτά για να δημιουργήσεις χημεία και τώρα είσαι στο καλύτερο σημείο για να μεταδώσεις το μήνυμά σου. Στην αρχή του άρθρου, είπαμε ότι ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το μήνυμά σου, επομένως φρόντισε να χρωματίσεις τον λόγο σου με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνει ελκυστικός για όλους.

Χρησιμοποίησε λέξεις που ξυπνάνε τις αισθήσεις και αναδύουν τα συναισθήματα. Χρωμάτισε τη φωνή σου και δημιούργησε προσμονή με αυτά που λες. Χρησιμοποίησε μεταφορές και ιστορίες για να κάνεις τη συζήτησή σας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και συμπεριέλαβε θετικές λέξεις. Απόφυγε τις αρνητικές έννοιες, όσο περισσότερο μπορείς.

Μάθε περισσότερα εδώ.

Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου – αυτό που λέμε αισθητηριακή οξύτητα. Παρατήρησε αν αυτό που λες επηρεάζει θετικά το άτομο το οποίο έχεις μπροστά σου και προσαρμόσου στις αντιδράσεις του. Αν αισθανθείς ότι δεν το κερδίζεις, τότε προσαρμόσου, άλλαξε θέμα ή τρόπο προσέγγισης.