Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από άρθρα για το πώς να βρεις το κίνητρό σου και πόσο κακή είναι η αναβλητικότητα. Λες και δεν είναι σε θέση ο καθένας μας να καταλάβει πόσο κακή είναι! Για ποιον λόγο, όμως, ενώ βιώνουμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της αναβλητικότητας και γνωρίζουμε τι θα συμβεί, δεν κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε; Η αλήθεια είναι πολύ απλή.

Είτε σου αρέσει αυτό που κάνεις και έχεις κίνητρο να το κάνεις είτε δε σου αρέσει και ψάχνεις δικαιολογίες για να αναβάλεις οτιδήποτε έχεις να κάνεις. Βλέπω ανθρώπους να παιδεύονται καθημερινά να πετύχουν έστω και ένα απλό βήμα. Κυριολεκτικά. Όλη μέρα σε μια εργασία που δεν τους αρέσει. Το απόγευμα σε έναν καναπέ και μπροστά στην τηλεόραση ή ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Χωρίς κίνητρο για μάθηση. Με καμία όρεξη για άθληση ή σωστή διατροφή. Χωρίς κίνητρο για να βρουν μια ενασχόληση, η οποία να τους αρέσει, και από πάνω διαμαρτύρονται γιατί βαριούνται.

Πέραν από το να βρεις το σωστό κίνητρο στη ζωή σου, είναι και θέμα τρόπου ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δε λειτουργούν με στόχο το όφελος, συνήθως λειτουργούν με στόχο την αποφυγή της τιμωρίας. Αν, από μικρή ηλικία, δεν έχεις μάθει να λειτουργείς με στόχο το όφελος, τότε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το μάθεις αργότερα στη ζωή σου. – Αν δυσκολεύεσαι να βρεις το κίνητρο σου, δες εδώ –

Δύσκολο ίσως. Ακατόρθωτο, όμως, όχι.

Η καθημερινότητά μας αποτελείται από ρουτίνες. Πάνω από το σαράντα τοις εκατό των ενεργειών μας, μέσα στην ημέρα, είναι θέμα συνήθειας. Σκέψου το πρωινό σου ξύπνημα και θα καταλάβεις πολλά. Βάζεις τα παπούτσια σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως και τις κάλτσες σου. Αντίστοιχα βουρτσίζεις τα δόντια σου ή κάνεις οποιοδήποτε άλλη κίνηση.

 
Μη παραγωγικές ρουτίνες

Πολλές από τις ρουτίνες σου δεν είναι αποδοτικές. Πόσο ικανοποιημένος είσαι από τις συνήθειες σου; Τι θα ήθελες να αλλάξεις σε αυτές; Μπορεί οι συνήθειες να αλλάζουν δύσκολα, αλλά είναι προτιμότερο να δουλέψεις για να τις αλλάξεις, παρά να μένεις σε μια στάσιμη ή μη παραγωγική κατάσταση.
Για να αλλάξεις αυτές τις συνήθειες πρέπει να τις καταλάβεις, να βρεις από τι αποτελούνται και τρόπους για να τις σπάσεις.
Κάθε ρουτίνα αποτελείται από τρία στοιχεία.

 
Πυροδότηση

Αυτή είναι η κίνηση η οποία πυροδοτεί τη ρουτίνα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, μια κατάσταση, ένα συγκεκριμένο περιβάλλον ή ακόμα και ένα συναίσθημα. Κάτι που θα δεις ή θα ακούσεις ή μία σκέψη που θα κάνεις.

 
Ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι ο τρόπος συμπεριφοράς. Ένα σετ από κινήσεις, ενέργειες ή συμπεριφορές, που έχουν ένα αποτέλεσμα.

 
Ανταμοιβή

Η ανταμοιβή είναι σχετική με τα προνόμια, την ικανοποίηση που μπορείς να πάρεις από μια συμπεριφορά. Αυτό, που χρειάζεται λοιπόν, είναι να αλλάξεις τη ρουτίνα για να αλλάξει και η συμπεριφορά. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να αλλάξουμε τη πυροδότηση, κάτι που δεν είναι παραγωγικό. Για να αλλάξουμε τη ρουτίνα, πρέπει να αναγνωρίσουμε την πυροδότηση και την ανταμοιβή και έπειτα να αλλάξουμε την ρουτίνα. Για παράδειγμα, αν τρώμε όταν αισθανόμαστε άσχημα, τότε αυτό που
πυροδοτεί τη συμπεριφορά είναι το αρνητικό συναίσθημα και η ανταμοιβή είναι η αίσθηση της ικανοποίησης και του κορεσμού, μετά από ένα τεράστιο γεύμα.
Για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά, τότε χρειαζόμαστε να βρούμε μια νέα ρουτίνα η οποία θα μας προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Ενώ όλο αυτό φαίνεται εύκολο στην διατύπωσή του, στην ουσία, η επένδυση της ενέργειας είναι αρκετά μεγάλη για να πετύχεις την αλλαγή. Για να το πετύχεις, λοιπόν, είναι προτιμότερο να κινηθείς έξυπνα και να «ξεγελάσεις» το σύστημά σου.

1. Βρες ανθρώπους που θα σου δώσουν κίνητρο να αλλάξεις

Ανθρώπους που θα σε κρατήσουν «υπόλογο» των πράξεων σου. Κάνε παρέα με άτομα που έχουν ήδη πετύχει αυτό που θες να πετύχεις και εσύ ή ανθρώπους που τώρα προσπαθούν να αλλάξουν. Είναι σημαντικό να αποστασιοποιηθείς από ανθρώπους που σε κρατάνε πίσω.
Ξεκίνα να μελετάς ή συνέχισε αν το έκανες ήδη. Κράτα το μυαλό σου ενεργό και δώσε του τροφή συστηματικά. Κάποια στιγμή, θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα «μπουκώσεις» από τις αλλαγές. Κάθε φορά που θα συναντάς δυσκολίες, αντί να πελαγώνεις και να απελπίζεσαι, ψάχνε άμεσα για τη λύση που θα σε ξελασπώσει. Βοήθησε το σύστημά σου να εστιάζει στη λύση, αντί στο πρόβλημα.

2. Σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά

Απλά πράξε. Πιάσε κάτι μικρό και απλό και ξεκίνα να ασχολείσαι με αυτό. Μείνε εστιασμένος σε αυτό, μέχρις ότου το ολοκληρώσεις. Όσο σκέφτεσαι και αγχώνεσαι, θα χάνεις χρόνο και θα μπουκώνεις το μυαλό σου.

3. Μάθε τον εαυτό σου

Σημείωσε πότε αισθάνεσαι ενεργειακά άδειος και πότε αισθάνεσαι να ξεχειλίζεις από ενέργεια. Σίγουρα θα υπάρχει ένα μοτίβο σε αυτήν τη συμπεριφορά και μόλις το αναγνωρίσεις θα μπορέσεις να το αναπτύξεις.

4. Βοήθησε άλλους

Μοιράσου τις ιδέες σου και βοήθησε άλλους να βρουν κίνητρο. Όσο τους βοηθάς, θα διαπιστώσεις ότι θα βρίσκεις και εσύ κίνητρο να κάνεις πράγματα. Αν πιστεύεις ότι τα βήματα είναι πολλά, τότε κάνε το πιο απλό από όλα. Ξεκίνα με κάτι μικρό και μείνε εστιασμένος εκεί, μέχρι να το τελειώσεις.

Απλά ξεκίνα.