Πόσο «πονάει» η έλλειψη επικοινωνίας;
Πόσο συχνά νιώθεις στην καθημερινότητα σου, ότι ο κόσμος δεν σε καταλαβαίνει και όσο κι αν προσπαθείς, απλά δεν μπορείς να συνδεθείς αποτελεσματικά με τους άλλους ανθρώπους;
Θα μπορούσαμε να αναλύουμε το θέμα με τις ώρες. Να συζητάμε για αξίες, πεποιθήσεις, πιστεύω και τρόπους σκέψης και αντίδρασης. Και πάλι μπορεί να μην καταλήγαμε κάπου.
Το θέμα της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της σύνδεσης των ανθρώπων, έχει τις ίδεις βάσεις για όλους τους ανθρώπους, όμως οι παράμετροι που επηρεάζουν τον κάθε ένας από εμάς είναι τόσο μοναδικές, όσο και εμείς οι ίδιο. Η ανθρώπινη σκέψη είναι κοινή, όμως ο τρόπος διαχείρισης αλλάζει.
Μηχανισμοί Επικοινωνίας
Tο πώς επικοινωνείς το οτιδήποτε, είναι απόλυτα αλληλένδετο με τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που μεγάλωσες, και την αντίληψη σου για τον κόσμο. Το μυαλό σου, και κατ’ επέκταση το σώμα σου, λειτουργεί ως ένας τεράστιος πομπός. Εκπέμπει συστηματικά αυτές τις πεποιθήσεις μέσα από τις κινήσεις, τις λέξεις και τις αντιδράσεις σου, και όποιος ξέρει, μπορεί να τις διαβάσει πολύ εύκολα και να καταλάβει πολλά για εσένα από αυτές.
Πως θα σου φαινόταν λοιπόν, αν είχες την δυνατότητα να «διαβάζεις» αυτά τα κρυφά μηνύματα (που δεν είναι τόσο κρυφά τελικά) και αυτό σε βοηθούσε να καταλάβεις τους ανθρώπους καλύτερα;
Ίσως τώρα αναρωτιέσαι, αφού είναι τόσες πολλές οι παράμετροι, πως θα το καταφέρω αυτό;
Φεύγοντας από το άτομο και τις ιδιαιτερότητες του και εστιάζοντας στους ανθρώπους ως είδος, θα δούμε ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ισχύουν για όλους το ίδιο, ανεξαιρέτως φύλου, φυλής, χρώματος ή οποιασδήποτε άλλης διαφοροποίησης. Αυτοί είναι οι μηχανισμοί με τους οποίους λαμβάνουμε πληροφορίες και τις επεξεργαζόμαστε.
Από πού λαμβάνουμε ερεθίσματα;
Το σύστημα μας είναι σχεδιασμένο να λαμβάνει ερεθίσματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Σε φυσικό επίπεδο, τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη, το στόμα και το δέρμα μας είναι τα αισθητήρια όργανα με τα οποία λαμβάνουμε πληροφορίες από το περιβάλλον. Το μυαλό μας λειτουργεί ως το επεξεργαστικό όργανο μέσω του οποίου κατηγοριοποιούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, και κατ’ επέκταση λαμβάνουμε αποφάσεις.
Εδώ προκύπτει η μεγάλη διαφοροποίηση γιατί το μυαλό του καθενός από εμάς, είναι μοναδικό. Όχι ως γκρίζα ύλη αλλά ως μονάδα επεξεργασίας μοναδικών εμπειριών που είναι εντελώς διαφορετικές για τον κάθε έναν από εμάς. Ακόμα και τα παιδιά που είναι δίδυμα, που μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον, που φορούσαν τα ίδια ρούχα και έτρωγαν τα ίδια φαγητά, από τους ίδιους γονείς, είναι εντελώς διαφορετικές οντότητες.
Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό;
Παρ’ όλες τις διαφορές μας, δεν παύουμε να είμαστε το ίδιο είδος. Άσχετα με τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας, είμαστε όλου άνθρωποι και μας διέπουν οι ίδιοι κανόνες. Σε μία απέραντη θάλασσα διαφορετικότητας, οι βασικοί πυλώνες επικοινωνίας είναι οι ίδιοι, όπως και οι ανθρώπινες ανάγκες που ο κάθε ένας από εμάς προσπαθεί να καλύψει για να αισθανθεί καλά.
Σημαντικότητα, Αγάπη, Αναγνώριση, Αποδοχή, Πνευματική Ανάπτυξη, Εμπειρίες. Όλοι προσπαθούμε καθημερινά να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με όποιον τρόπο θεωρούμε καλύτερο.
Μόλις μπορέσεις να καταλάβεις αυτόν τον μηχανισμό, κυριολεκτικά θα αποδομήσεις τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ανθρώπων. Έτσι, θα μπορέσεις να καταλάβεις με άνεση γιατί οι συνάδελφοι σου λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν, γιατί οι σύντροφοί μας παίρνουν αποφάσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο και ακόμα σημαντικότερα… Ποιοι είμαστε μέσα μας και γιατί σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Μαθαίνοντας να αποκωδικοποιείς τις λέξεις, τις εκφράσεις και την στάσης του σώματος ενός ανθρώπου, θα μπορέσεις να καταλάβεις τι σκέφτεται και για ποιο τρόπο λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί.
Γιατί επέλεξε να κάνει αυτή την αγορά;
Γιατί επέλεξε αυτή την θέση εργασίας;
Για ποιο λόγο προτιμάει αυτού του είδους συντρόφους;
Πως σκέφτεται όταν θέλει να επιπλήξει ή να επιβραβεύσει έναν υφιστάμενο;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μία φυσική τάση προς ένα συναίσθημα;
Εστίαση και Αισθητηριακή Οξύτητα
Στην ουσία του είναι πολύ απλό. Χρειάζεται να μπορείς να παρατηρήσεις προσεκτικά τους ανθρώπους. Να μπορείς να ακούσεις αποτελεσματικά αυτό που λένε. Χωρίς να τους κρίνεις. Χωρίς να τους διακόπτεις. Σεβόμενος την εικόνα τους για την πραγματικότητα. Με θετική προδιάθεση. Χωρίς να χρειάζεται να προσθέσεις την δική σου άποψη.
Και μόλις τα παρατηρήσεις όλα αυτά, θα διαπιστώσεις ότι η πραγματικότητα γύρω σου είναι πολύ διαφορετική από ότι νομίζεις. Πολύ πιο ξεκάθαρη, όπως και οι προθέσεις τον ανθρώπων.